Hond


Algemeen

Honden zijn zeer populair als huisdier; er leven bijna 2 miljoen honden in Nederland. Behalve als huisdier, worden ze ook regelmatig ingezet om werk te verrichten; zo zijn er bv blindengeleidehonden, politiehonden, speurhonden, jachthonden etc.

Doordat de mens dieren gefokt heeft om voor verschillende doeleinden gebruikt te worden, zijn er zeer veel verschillende rassen ontstaan; er bestaan meer dan 340 hondenrassen! Hondenrassen verschillen o.a. enorm in formaat, vacht, gedrag, levensverwachting etc. De gemiddelde ouderdom die een rashond haalt is 10 jaar. Echter, kleine honden kunnen veel ouder worden en grote honden worden vaak wat minder oud. Kruisingen van rassen of zogenaamde 'bastaarden' worden gemiddeld ook vaak wat ouder dan rashonden. Met name door te veel inteelt kunnen er problemen ontstaan die specifiek bij bepaalde rassen vaker voorkomen; dit is iets waar rekening mee gehouden moet worden bij het uitzoeken van een pup. Honden zijn van nature sociale dieren. Ze stammen af van de wolf, maar zijn al zo'n 15.000 jaar geleden door de mens gedomesticeerd. Honden leven graag in een groep . Hoewel honden in groepen soms wel jagen op kleine knaagdieren en konijnen, zijn ze 'in het wild' vooral aaseters die overblijfselen van dode dieren of afval van mensen eten.

Verzorging van de hond

Een hond heeft beweging en verzorging nodig. De verzorging van de vacht hangt af van de lengte en de samenstelling van de vacht. Langharige honden moeten geregeld geborsteld worden (bv Golden Retrievers), en sommige honden moeten ook regelmatig getrimd worden (bv Cockers). Het is aan te raden om de hond hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. We adviseren om jonge honden ook al jong te laten wennen aan tanden poetsen en nagels knippen, zodat dit op hogere leeftijd geen probleem wordt. Met name bij kleine rassen wordt enorm makkelijk tandsteen gevormd, wat je kunt vermijden door dagelijks de tanden te poetsen. Uiteraard kan dit op hogere leeftijd heel wat ellende voor het dier (en kosten voor de eigenaar) besparen. Afbeeldingsresultaat voor tanden poetsen hond Honden hebben veel lichaamsbeweging nodig. Ze houden ervan om regelmatig uitgelaten te worden om hun energie kwijt te kunnen, sociale contacten te hebben met andere honden en om nieuwe indrukken op te doen. De mate van lichaamsbeweging is uiteraard afhankelijk van het ras, de grootte van de hond, het karakter en de leeftijd. Het is belangrijk om jonge pups al op jonge leeftijd bloot te stellen aan allerlei verschillende situaties, om zo te zorgen voor een goede socialisatie. Uiteraard is het belangrijk dat de hond goed beschermd is als hij in contact komt met andere honden of als hij buitenshuis komt. De vaccinaties en ontwormingen die nodig zijn worden in een volgend hoofdstuk besproken.

Voeding

Honden zijn van nature grotendeels vleeseters, maar ze kunnen ook plantaardig voedsel opnemen en verteren. Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende soorten hondenvoeding verkrijgbaar; o.a. blikvoer, droogvoer, vers voer, diepvriesvoer en zelfgemaakte diëten. Welk type voeding u ook kiest, het is zeer belangrijk dat het alle voedingsstoffen bevat die een hond nodig heeft. Voeding die aan de minimale eisen voldoet qua voedingsstoffen, wordt 'volledig' of 'compleet' genoemd.Het is zeer moeilijk om zelf een volledige voeding samen te stellen voor uw hond, doe dit dan ook nooit zonder overleg met een voedingsdeskundige, om tekorten te voorkomen. Helaas zie je de gevolgen van eventuele tekorten vaak pas op de lange termijn, en dan kan er al onherstelbare schade zijn opgetreden. Puppies en seniorhonden hebben andere voedingsbehoeften dan honden van middelbare leeftijd, en ook patiënten met bijvoorbeeld nierfalen of allergieën kunnen speciale dieetbehoeften hebben. Overleg altijd met uw dierenarts voor u de speciale dieetvoeding verandert; er kunnen anders problemen optreden. Er is tegenwoordig een levendige discussie gaande over het voeren van vers vlees tegenover het voeren van droge voeding. Wij willen ons (zeker online) niet mengen in deze discussie; het belangrijkste is volgens ons om naar het dier te kijken. Sommige dieren doen het enorm goed op vers vlees, terwijl andere honden er niet goed tegen kunnen. Ook qua hoeveelheid voeding is het belangrijk om naar het dier zelf te kijken in plaats van naar voedingsvoorschriften op de zak; als de hond te mager is kunt u hem best wat meer geven terwijl te dikke honden misschien wat minder voeding nodig hebben. U kunt voor adviezen uiteraard altijd bij ons terecht. Voeg niet zomaar allerlei (mineralen)supplementen toe aan de voeding van uw hond; te veel calcium kan bijvoorbeeld bij opgroeiende honden nadelige gevolgen hebben voor de botten, en te veel vet is slecht voor honden met alvleesklierproblemen. Pas ook op met sommige zaken die voor mensen geschikt zijn, maar niet voor honden. Pure chocolade is bijvoorbeeld erg giftig voor honden, en ook avocado en druiven zijn niet geschikt.

Opvoeding

Een eerste belangrijke punt bij de opvoeding van een jonge hond, is de socialisatie. Deze duurt ongeveer van 3 weken tot 9 weken leeftijd. Tijdens deze socialisatiefase leert de hond om om te gaan met andere honden, mensen en andere dieren. Door een goede socialisatie kun je gedragsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Het is belangrijk dat de pup binnenshuis opgroeit en aan zoveel mogelijk indrukken wordt blootgesteld. Neem de pup mee in de auto, laat hem kinderen ontmoeten, veel met andere honden spelen, etc. Blijf dit regelmatig herhalen zodat de pup leert om zich aan verschillende situaties aan te passen en zo geen angst op te bouwen. Wij adviseren altijd om met pups op cursus te gaan. Enerzijds leren ze hier omgaan met andere jonge honden, en anderzijds krijgt u hier handvatten hoe u de pup het beste op kunt voeden. Wees consequent en duidelijk; de pup is als een klein kind dat opgevoed moet worden. Dit dient met liefde en beleid te gebeuren, net zoals bij een kind. Zonder opvoeding zal de hond niet gelukkig worden, en kan de hond gedragsproblemen gaan ontwikkelen. In zo'n geval krijgt de hond meestal de schuld, terwijl het vaak aan het baasje ligt.

De aanschaf van een nieuwe puppy

Voordat je een puppy koopt, is het zeer belangrijk om je vantevoren (!) in te lezen over de verschillende rassen en over honden in het algemeen. Denk er ook eens over na of het geen optie is om een oudere hond uit het asiel te halen; vaak zijn hier ook heel leuke honden te vinden die graag een tweede kans willen hebben op een leuk leven bij een nieuw baasje. Kies een ras uit dat past bij uw eigen levensstijl; hebt u bijvoorbeeld een druk leven of juist veel tijd om met de hond te gaan wandelen, hebt u kinderen of niet, etc. Het uiterlijk van een hond is van minder groot belang dan het karakter; een Border Collie is waarschijnlijk geen goed idee als u op 3 hoog in een flat woont. Sommige hondenrassen kunnen niet goed met andere diersoorten overweg of hebben erg veel energie en moeten veel lichaamsbeweging hebben of mentaal bezig gehouden worden. Dit zijn allemaal factoren waar u rekening mee moet houden voordat u een hond uitkiest. Als u een bepaald ras op het oog hebt, zoek dan een betrouwbare fokker uit. U kunt altijd bij ons navragen of we goede fokkers kennen. Kies nooit een fokker uit die dieren uit de broodfok aanbiedt; het gaat dan om hondjes uit Oostbloklanden die veel te vroeg van de moeder weggehaald worden, in een vrachtwagen gedumpt worden en urenlang vervoerd worden tot ze hier zijn. Deze pups hebben vaak genetische afwijkingen, gezondheidsproblemen en ontwikkelen op latere leeftijd vaak ook nog gedragsproblemen. De moederdieren worden enkel gebruikt om ze snel mogelijk zo veel mogelijk nestjes te produceren; ze zitten onder erbarmelijke omstandigheden in donkere hokken, worden slecht verzorgd en zijn zielsongelukkig. Door een dergelijke, zielige puppy te kopen wordt de broodfok in stand gehouden, wat uiteraard een zeer slechte zaak is.

Hoe kan men nu een 'broodfokpuppy' herkennen?

Vaak gaat het om verkopers die veel verschillende rassen tegelijk aanbieden; bijvoorbeeld én chihuahua's én boxers én labradors, etc (met name de populaire rassen worden aangeboden want deze leveren veel geld op). - koop nooit een puppy bij een dierenwinkel; dit mag in Nederland gelukkig niet, maar in België komt het soms nog wel voor dat puppy's bij winkels of op markten verkocht worden. - bij een goede fokker is altijd de moederhond aanwezig. Als deze niet aanwezig is, is dit zeer verdacht want puppy's zouden tot het afspenen bij de moeder moeten blijven (en ze mogen pas vanaf 8-9 weken weg bij de moeder, koop dus nooit een jongere puppy). - bij navragen hebben broodfokpuppy's vaak een paspoort dat uit Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Hongarije etc komt. Vraag op voorhand naar het paspoort en laat u niet afschepen met praatjes dat het paspoort later opgestuurd wordt! - vraag bij risicorassen of de ouderdieren getest zijn op genetische afwijkingen (en vraag hier ook bewijs van). Broodfokkers zullen hier totaal geen rekening mee houden; zolang een teef maar veel puppy's 'produceert' maakt het hun niet uit of die puppy's wel gezond blijven op de langere termijn. - kijk vooraf op internet naar recensies over de fokker waar u de pup gaat halen. Zo kun je vaak al rotte appels herkennen. Doe dit niet achteraf; vaak ziet men de schattige puppy en is men al verkocht en kan men niet meer nuchter nadenken.

Hoe herken je een goede fokker?

Doe navraag bij de dierenarts of die goede fokkers kent, anders kun je altijd bij de rasvereniging informeren. Een goede fokker wil oprecht het juiste baasje voor elke pup vinden. Vaak zijn er wachtrijen voor goede fokkers, en moet je vooraf een vragenlijst invullen. De fokker kan vaak het beste inschatten hoe de puppy zal worden als hij ouder is, en welke mensen er het beste bij zullen passen. Heb dus een beetje geduld als het over de aanschaf van een puppy gaat; het is beter om een paar maanden te moeten wachten, dan levenslang problemen te hebben met uw toekomstige hond. Bij een goede fokker is ook altijd de moederhond aanwezig, en kunt u inschatten hoe zij zich gedraagt. Soms is ook nog de vader aanwezig. Let er op hoe de omgeving er uitziet; is alles proper, zien de dieren er gezond uit? Vraag naar recente ontwormingen en ontvlooiingen. Voor rasdieren zijn vaak bepaalde testen nodig om te kijken of de ouderdieren geen genetische afwijkingen kunnen doorgeven aan de pups. Lees u op voorhand in over de ziekten die bij het specifieke ras horen, en vraag naar de testen bij de fokker.Bijvoorbeeld bij Labradors worden heup- en elleboogdysplasie getest bij de ouderdieren en mag er alleen met goede ouderdieren gefokt worden. Vraag naar de voeding, zodat u de pup thuis dezelfde voeding kunt geven, zeker de eerste dagen. Goede fokkers geven vaak een compleet informatiepakket mee met extra uitleg.

Een hond uit het asiel

Uiteraard verdienen honden uit het asiel altijd een tweede kans! Wij kunnen u van harte aanraden om in plaats van een puppy, een wat oudere hond uit het asiel te adopteren. Vaak zijn deze dieren al wat rustiger, en ze zijn vaak heel dankbaar dat ze een tweede kans krijgen bij een nieuw baasje. Uiteraard geldt ook hier, leer van tevoren de hond kennen en lees je in over het ras als het over een rashond gaat.