Hond castratie en sterilisatie


Algemeen

Castratie is het wegnemen van de teelballen bij het mannelijke dier, en het wegnemen van de eierstokken bij het vrouwelijke dier. Dus eigenlijk is het zogenaamde "steriliseren" van vrouwelijke dieren ook gewoon een castratie! Maar omdat iedereen gewend is om het woord castratie bij mannelijke dieren te gebruiken, en sterilisatie voor vrouwelijke dieren, houden ook wij die woorden maar gewoon aan.

Door castreren wordt het dier onvruchtbaar; teefjes kunnen geen pups meer krijgen en worden ook niet meer loops, en reuen vertonen minder tot geen seksueel gedrag.

Waarom castreren en steriliseren?

Bij honden is gezondheid de voornaamste reden om te steriliseren/ castreren. Als u niet wilt fokken met uw teefje, dan is het voor de gezondheid het best om haar nog voor de eerste loopsheid te laten steriliseren. Bij de meeste hondenrassen begint de eerste loopsheid rond 6 maanden leeftijd. De enige uitzondering kun je maken voor grotere hondenrassen, bv voor Rottweilers of Dobermanns; daarbij zou steriliseren na de eerste loopsheid wat minder risico geven op incontinentie op hogere leeftijd (zie ook verder in deze tekst).

We zien helaas veel ongesteriliseerde teefjes die op latere leeftijd baarmoederontsteking en/ of borstkanker krijgen. Teefjes die de prikpil krijgen hebben een dubbel zo grote kans op het krijgen van deze ziektes! Met iedere loopsheid die het dier doormaakt (2 keer per jaar) neemt het risico toe op ziekte. Niet gesteriliseerde teefjes hebben zo'n 25 procent kans op het ontwikkelen van melkklierkanker en/ of baarmoederontsteking; teefjes die voor de eerste loopsheid gesteriliseerd zijn hebben een kans van minder dan 1 procent op het ontwikkelen van deze ziektes.

Er zitten ook nadelen aan het steriliseren van teven. Zo kunnen ze wat dominanter worden (de vrouwelijke hormonen worden immers weggehaald), de vacht kan wat stugger worden en ze hebben meer kans op incontinentie op latere leeftijd. Dit druppelen van urine kan trouwens simpel verholpen worden met medicatie.

Bij reuen is er geen noodzaak voor castratie. Toch wordt het vaak gedaan, omdat er bijvoorbeeld een teef dicht in de buurt is, de hond steeds wegloopt, agressief is, of te pas en te onpas op voorwerpen (of benen van bezoek..) besluit te rijden. Een enkele keer wordt een reu gecastreerd omdat er een tumor zit in de teelballen, of omdat de prostaat ontstoken raakt door testosteron (dit wordt in de teelballen geproduceerd). Ook teelballen die niet goed zijn ingedaald worden beter verwijderd. De temperatuur in de buik of lies is te hoog voor teelballen; hierdoor kunnen ze ontaarden in kankergezwellen.

Op welke leeftijd castreren en steriliseren?

Voor teven geldt, dat ze het best gesteriliseerd of gecastreerd worden als ze tussen de 5 en 5,5 maanden oud zijn. Voor grotere hondenrassen wordt deze leeftijd best iets verhoogd door ze pas na de eerste loopsheid te steriliseren. Voor de reu is castratie niet noodzakelijk, maar het mag gebeuren vanaf 5 maanden leeftijd.