Hond ontwormen


Algemeen

Onze huisdieren hebben last van verschillende soorten wormen. Het meest voorkomend in Nederland en Belgie zijn spoelwormen en lintwormen. Dieren die mee zijn genomen naar, of uit Zuid Europese landen, kunnen hartworm aan dit lijstje toevoegen.

Volwassen honden met een lint- en spoelwormen infectie hebben hier meestal weinig last van. Bij een flinke lintworm infectie kan het opvallen dat de dieren veel eten en toch niet verdikken. Jonge pups kunnen echter wel veel last hebben van wormen; ze groeien niet goed, zijn mager maar hebben wel een opgezet buikje. Ze krijgen er maagdarm klachten van zoals braken, diarree, krampen en bovendien een groeiachterstand.

Hoe krijgt mijn dier wormen?

Spoelworm infecties worden opgelopen door het in contact komen met ontlasting, of het opeten van een besmet knaagdier. Pups kunnen zelfs al in de baarmoeder besmet worden (de larven komen met het bloed door de placenta naar binnen), of na de geboorte door het drinken van moedermelk.

Lintworm kan uw hond oplopen door het opeten van vlooien, wat regelmatig gebeurt bij een dier wat zich bijt en wast. Ook het opeten van prooidieren kan een infectie met lintworm als gevolg hebben. Een voor de mens gevaarlijke lintworm, namelijk de vossenlintworm, kan ook verspreidt worden door de hond. De hond krijgt deze specifieke soort niet door vlooien, maar door het opeten van een besmet knaagdier.

Waarom ontwormen?

Ontwormen is niet alleen beter voor uw huisdier, maar ook voor de mensen. Wij kunnen namelijk, via ons of iemand anders huisdier, ook besmet raken met wormen.

Bij honden is de spoelworm Toxocara canis het vaakst overgedragen op mensen. De eitjes krijgen we binnen door contact met hondenpoep, door bijvoorbeeld in de tuin te werken of op onhygienische wijze de ontlasting op te ruimen. Ook kinderen die in zandbakken spelen (en tussendoor de vingertjes in de mond steken, wat niet altijd te voorkomen is), krijgen op die manier een besmetting. Eitjes kunnen ook aan de vacht van de hond gekleefd zijn, zodat zelfs simpel aaien een bron van besmetting kan zijn.

Als de eitjes eenmaal zijn opgegeten, dan komen de eitjes uit in onze darmen. De larfjes trekken vervolgens via de bloedbaan door heel het lijf en veroorzaken, waar ze vastlopen, overal kleine ontstekingen. Een enkele keer heeft iemand de pech dat er een larfje in het oog vastloopt, wat in het uiterste geval blindheid veroorzaakt.

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt gelukkig niet veel in Nederland voor, maar in de Belgische Ardennen is wel 33% van de vossen besmet. Voorzichtigheid is dus geboden hier in het grensgebied. De mens kan besmet raken door het binnenkrijgen van eitjes uit de ontlasting van een vos (denk aan in het wild geplukte bramen!) of van uw hond of kat. Zo'n eitje groeit in ons lichaam uit tot een blaasworm, die meestal in de lever zit, maar ook in bijvoorbeeld de hersenen kan ontstaan. De blaasworm vormt dus een met vocht gevulde blaas, die niet stopt met groeien. Aangezien de groei maar heel langzaam gaat, kan het wel 5 tot 10 jaar na besmetting duren voordat men last krijgt. Een goed ontwormd huisdier kan deze eitjes niet verspreiden. Om besmetting op andere manieren te voorkomen wast u best uw handen na in de grond te hebben gewerkt, reinig wild geplukt fruit grondig en raak nooit een vos aan zonder handschoenen.

Hoe vaak ontwormen?

oor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw hond, wordt er aangeraden om twee tot vier keer per jaar te ontwormen. Gaat uw dier mee op vakantie naar midden of zuid Europa, dan is extra ontwormen aangeraden. Het door ons aangeraden ontwormingsschema is als volgt; Vrouwelijke fokdieren vlak voor de dekking goed ontwormen Moeders net na de bevalling ontwormen Pups ontwormen op de leeftijd van 2, 4 , 6 en 8 weken. Na 2 maanden iedere maand ontwormen tot de puppy 6 maanden oud is, en daarna 4 keer per jaar. Volwassen honden en katten 2 tot 4 keer per jaar. Als uw dier jaagt, ontlasting opeet, of op drukbezochte uitlaatplaatsen komt, dan is 4 keer per jaar aangeraden. Gezinnen met kinderen en huisdieren zouden ook best 4 keer per jaar aanhouden. Dieren die vaak besmet worden mogen zelfs iedere 2 maanden ontwormd worden.

Welk wormmiddel moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten ontworming te verkrijgen, maar ze werken niet allemaal even goed of tegen dezelfde wormsoorten.

Voor lintworm bestrijding heeft u Praziquantel nodig, dit zit in lang niet alle ontwormingstabletten! Wij gebruiken hiervoor Milbactor, daar zit deze stof in.

Spoelwormen kunt u bestrijden met middelen als Febendazol (Panacur), Milbemycine (Milbemax), Moxidectine (Advocate) en Selamectine (Stronghold). Al deze middelen werken goed en hebben we in de praktijk op voorraad.