Hond vaccinaties


Algemeen

Vaccineren is de laatste decennia een belangrijke manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam als het ware voorbereid op de ziekte, waardoor het onmiddellijk in actie kan komen als het dier besmet wordt met de ziekte. Zo is het lichaam in staat om de ziektekiemen meteen aan te pakken waardoor ziekte voorkomen kan worden of veel minder heftig optreedt. Om te zorgen dat het effect van vaccinatie blijft bestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden.

Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte. Er kunnen echter meerdere vaccins gecombineerd worden in 1 spuit. Er bestaat helaas niet voor elke ziekte een vaccin. Sommige vaccinaties zijn voor elke hond belangrijk, anderen zijn alleen onder bepaalde omstandigheden van belang.

Door vaccineren zijn er duizenden hondenlevens gered en zijn de dodelijke ziekten sterk terug gedrongen. Het blijft echter belangrijk om honden te blijven beschermen tegen deze ziekten, want als we zouden stoppen met vaccineren zouden ze zeker weer de kop opsteken.

Tegenwoordig is er een trend dat mensen hun dieren weer minder laten vaccineren, omdat dit ‘chemische troep’ zou zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de ziekten waartegen we vaccineren, vaak dodelijk aflopen en er is ook niet voor elke ziekte een behandeling mogelijk; sommige ziekten zijn zelfs voor mensen besmettelijk!

Het is uiteraard niet de bedoeling om te ‘overvaccineren’, daarom worden de verschillende vaccins bij ons in de praktijk afgewisseld.

Hoe werkt vaccineren?

Vaccineren houdt in dat we het dier inspuiten met een klein beetje dode of sterk verzwakte ziekteverwekker. Het lichaam reageert hierop door antistoffen te gaan vormen die de ziekteverwekker aanpakken. Komt het dier nu in contact met de ziekteverwekker dan beginnen de antistoffen de ziekteverwekker direct te doden. Soms duurt het wat langer tot het lichaam in actie komt en wordt het dier toch ziek, maar de ziekte is dan een stuk milder en het dier wordt veel sneller beter dan zonder vaccinatie.

Wat is de 'grote cocktail'?

Er zijn een aantal ziekten waartegen in principe iedere hond beschermd zou moeten worden door vaccinatie, namelijk:
• Hondenziekte (ook wel ziekte van Carrë of Distemper genoemd)
• Leverziekte (hepatitis contagiosum, ook wel HCC genoemd)
• Parvovirose ("parvo")
• Leptospirose (ook wel ziekte van Weil of rattenziekte genoemd)
Deze entingen zitten meestal samen in één vaccin; dit wordt de "grote cocktail" genoemd.

Vaccinatieschema

Honden worden in principe met 9 en 12 weken leeftijd gevaccineerd met de grote cocktail (de puppy-entingen). Deze enting met de grote cocktail wordt na 1 jaar herhaald. Tegenwoordig weten we dat sommige vaccins langer dan een jaar werkzaam zijn; dit geldt voor: hondenziekte, leverziekte en parvo, daarom volstaan het om deze entingen om de drie jaar te geven. Het vaccin tegen leptospirose is echter maar een jaar werkzaam, daarom wordt deze enting ieder jaar gegeven.

Een normaal entingsschema ziet er dus zo uit:
• 9 weken: Lepto 4 + Parvo
• 12 weken: Lepto 4 + DHP
• 1 jaar: Lepto4 + DHP
• 2 jaar: Lepto4
• 3 jaar: Lepto4
• 4 jaar: Lepto4 + DHP
En zo verder...

Sinds begin 2014 is er een nieuw vaccin voor leptospirose op de markt, dat een uitgebreidere bescherming biedt dan het oude vaccin. Er zitten nu namelijk 4 stammen van de ziekteverwekker in het vaccin, terwijl in het oude vaccin slechts 2 stammen zaten. Puppies worden nu automatisch met hete nieuwe vaccin gevaccineerd, maar voor oudere honden moet de enting na 4 weken herhaald worden om volledige bescherming te krijgen.

Welke andere vaccinaties zijn nog belangrijk?

Veel fokkers laten hun pup met 6 weken enten met de "Puppy DP" enting; deze enting beschermt tegen hondenziekte en parvo. Deze vaccinatie is m.n. belangrijk voor puppies waarvan de moeder niet gevaccineerd is, of waarvan niet bekend is of de moeder goed gevaccineerd is.

Hondenziekte

Dit is een virus dat zeer besmettelijk is. Het was in het verleden een zeer gevreesde, dodelijke ziekte die tegenwoordig dankzij de vaccinaties niet meer vaak voorkomt. Het veroorzaakt braken en diarree en het kan ook afwijkingen aan het zenuwstelsel, de huid en de longen veroorzaken.

Leverziekte

Leverziekte veroorzaakt een ontsteking van de lever (hepatitis). De symptomen hiervan zijn o.a. koorts, bloedingen, braken en ontsteking van de ogen. Het kan bij jongen honden zelfs voor plotselinge sterfte zorgen.

Parvo

Dit virus tast de darmen van de hond aan waardoor de hond erge bloederige diarree krijgt. De hond begint vaak ook erg te braken en hij krijgt koorts. Zonder behandeling loopt de ziekte met name bij puppies vaak dodelijk af. Puppies kunnen zelfs als ze wel behandeld worden toch sterven door uitdroging. Deze ziekte is erg besmettelijk via de ontlasting en is enorm resistent in de omgeving.

We komen deze ziekte nog af en toe tegen in de praktijk bij jonge dieren die (nog) niet goed geënt zijn.

Leptospirose

Deze bacterie wordt voornamelijk via besmet water of urine (bijvoorbeeld van ratten of muizen of andere besmette honden) overgedragen. Ook mest van koeien en varkens of een rattenbeet kunnen de ziekte overbrengen. Deze ziekte is ook besmettelijk voor de mens!

Via de bloedbaan verspreidt de bacterie zich snel, waarna hij zich nestelt in de nieren en de lever. Hierdoor ontstaan o.a. koorts, braken, sloomheid en bloedingen. De hond kan ook gewrichtspijn krijgen en veel gaan drinken en plassen door falen van de nieren. De ziekte loopt vaak dodelijk af, ook omdat het vaak niet meteen duidelijk is dat de hond Leptospirose heeft.

Kennelhoest

Dit is een soort erge verkoudheid die erg besmettelijk is voor andere honden. Vaak ontstaat de ziekte door een aantal ziekteverwekkers die samen het dier ziek maken (virussen en naderhand ook bacteriën). Het treedt vooral op als groepen honden samen zitten bv in een pension of kennel.

Voor hondenshows, de hondenschool of voor pensions is een vaccinatie tegen kennelhoest meestal verplicht. Deze enting wordt meestal als een neusdruppel toegediend, en is een jaar werkzaam. Het is belangrijk om de hond ca. 2 weken voordat hij naar bv. een pension gaat, te laten vaccineren.

Bij erge gevallen kan de verkoudheid overgaan in een longontsteking.

Rabies/hondsdolheid

Dit is een dodelijke ziekte die besmettelijk is voor de mens en een groot aantal andere zoogdieren. De ziekte wordt overgedragen via speeksel, bv door een beet van een besmette hond, vleermuis of vos. Het tast de hersenen aan en zorgt voor angst en agressie.

Bij honden loopt de ziekte altijd dodelijk af en ook bij mensen kan de ziekte dodelijk zijn als er niet op tijd wordt ingegrepen.

Het is verplicht om de hond (en ook katten) in te enten tegen hondsdolheid zodra u een grens overgaat. Ook als een dier wordt geïmporteerd uit het buitenland moet het ingeënt zijn. De enting is drie jaar geldig.

Ziekte van Lyme

Deze bacterie wordt overgedragen door tekenbeten. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met Lyme. Symptomen die we vaak zien zijn kreupelheid (door ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. Lyme is ook besmettelijk voor mensen.

Leishmania

Deze ziekte wordt overgedragen door zandvliegjes die rond de Middellandse Zee voorkomen. Deze vaccinatie is dus vooral belangrijk als u met uw hond op vakantie gaat naar het zuiden van Europa. Niet alle honden worden ziek; ze kunnen ook ongemerkt drager zijn. Pas op, deze ziekte is besmettelijk voor mensen!

Symptomen zijn o.a. lusteloosheid, gewrichtsklachten, vermageren, koorts, huidproblemen, bloedarmoede etc.