Kat


Informatie over katten algemeen

Katten zijn erg populaire huisdieren. Ze zijn vrij makkelijk te houden en wat minder 'arbeidsintensief' dan honden, waardoor ze beter te combineren zijn met een druk huishouden of een carrière. Dit betekent uiteraard niet dat men over de aanschaf van een kat niet goed zou moeten nadenken en weloverwogen te werk zou moeten gaan.

Net zoals bij honden, bestaan er enorm veel kattenrassen. De meeste katten in Nederland en België zijn echter 'rasloos', alhoewel raskatten steeds populairder worden. Bedenk van tevoren wat voor type kat u zoekt en of de kat naar buiten zal kunnen gaan of dat u de kat liever binnen houdt. Sommige raskatten vinden het prima om de hele dag lekker binnen te zitten, terwijl andere katten absoluut niet de hele dag binnen te houden zijn.

Een goede optie is ook altijd om eens in asielen of opvangcentra rond te kijken als u een kat zoekt. Meestal zitten deze overvol en is het heel makkelijk om hier een leuke kat te vinden. Zo verricht u meteen ook nog een goede daad voor het dier!

Verzorging van de kat

Zoals gezegd hebben katten wat minder verzorging nodig dan honden omdat ze niet uitgelaten hoeven te worden, maar uiteraard kunnen ze niet zonder verzorging. Langharige en halflangharige katten moeten regelmatig geborsteld worden en ook oudere katten moeten vaak geborsteld worden om klitten te voorkomen. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen zodat ze er aan gewend raken.

Nagels knippen is in principe niet nodig tenzij de nagels bij oudere katten beginnen in te groeien. Tegen scherpe nagels helpt knippen ook totaal niet aangezien de kat ze heel snel weer zelf aanscherpt door te krabben aan krabpalen etc.

Zorg ervoor dat de kat altijd de beschikking heeft over een schone kattenbak en schoon drinkwater. Indien u meer katten tegelijk hebt, wordt er aangeraden om meer kattenbakken te gebruiken, namelijk zo veel bakken als dat er katten zijn +1. Een goede krabpaal in onontbeerlijk als u wilt voorkomen dat de kat zijn nagels aan uw meubilair gaat scherpen.

Voeding

Er bestaat tegenwoordig een heel scala aan kattenvoeders. Er bestaan o.a. droge brokken, natte voeding (blikjes en zakjes) en verse voeding. Het is zeer belangrijk om voeding te gebruiken die speciaal voor de kat is gemaakt; als uw kat hondenvoeding eet zullen er tekorten gaan ontstaan die levensbedreigend kunnen zijn. Verder is het belangrijk dat uw kat voldoende vocht binnen krijgt. Als dit niet het geval is kunt u eventueel blikvoeding gaan geven of water door de voeding heen mengen. Het is niet verstandig om zelf voeding voor uw kat te gaan samenstellen, aangezien katten zeer gevoelig zijn aan tekorten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben katten geen melk nodig! In de natuur hebben zoogdieren na het afspenen (dus nadat ze bij de moeder weg gaan) geen melk meer nodig. Bovendien kunnen katten lactose vaak niet goed verteren waardoor de kans op diarree en spijsverteringsproblemen toeneemt.

Opvoeding

Een kat is geen kleine hond en is er ook qua karakter totaal niet mee te vergelijken. Een hond zal graag voor zijn baasje werken, maar een kat heeft personeel :)

Dit betekent niet dat een kat helemaal niets kan leren, er zijn genoeg gevallen bekend van katten die voor een snoepje toch best een pootje willen geven of die buiten mee gaan wandelen met de baas.

Wees, net als bij honden, consequent en geduldig. Op de kattenbak hun behoefte doen leren jonge kittens vaak al bij de fokker. Leer ze dat ze hun nagels moeten scherpen aan hun krabpaal (catnip spray kan hier goed bij helpen) en dat ze van de bank af moeten blijven met hun nagels (hier bestaat ook afwerende spray voor).

De aanschaf van een kitten of volwassen kat

In Nederland zitten we met een enorm 'overschot' aan katten. De asielen en opvangcentra zitten overvol en ook op straat leven er heel veel zwerfkatten. Daarom raden wij altijd aan om eerst eens in een asiel te kijken of u daar geen geschikte kat kunt vinden. Precies om deze reden raden wij het fokken van nestjes 'voor de leuk' ook sterk af. Het is inderdaad voor de kinderen erg leuk om kittens te zien opgroeien, maar het welzijn van de katten zelf zou eigenlijk voorop moeten staan! Elk kitten dat geboren wordt draagt weer bij tot het probleem van het teveel aan katten in Nederland.

Indien u liever een raskat wil hebben, lees u dan van tevoren in over de verschillende karakters van de rassen. Zoek ook een betrouwbare fokker en lees recensies op internet. Ook bij katten komen broodfokfokkers voor (zie ook bij de hond) en deze handel zou zeker niet gestimuleerd moeten worden.