Kat castratie en sterilisatie


Algemeen

Castratie is het wegnemen van de teelballen bij het mannelijke dier, en het wegnemen van de eierstokken bij het vrouwelijke dier. Dus eigenlijk is het zogenaamde "steriliseren"van vrouwelijke dieren ook gewoon een castratie! Maar omdat iedereen gewend is om het woord castratie bij mannelijke dieren te gebruiken, en sterilisatie voor vrouwelijke, houden ook wij die woorden maar gewoon aan.

Waarom castreren en steriliseren?

Daar zijn verschillende goede redenen voor te bedenken. Voor poezen en katers is het noodzakelijk omdat er al een groot overschot is aan katten. Natuurlijk is een nestje jonge katten ontzettend leuk, maar ook die hebben nieuwe eigenaars nodig. Eigenaars die anders wellicht een kat uit het asiel hadden gehaald... Ook het sproeien van de kater (markering van het territorium) en de krolsheid van de poes zijn voor veel mensen een reden om hun kat te laten "helpen".

U kunt natuurlijk ook voor de "poezenpil" kiezen. Deze keuze raden wij ten zeerste af, aangezien het grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zeker als u de pil langere tijd geeft. De uitzonderingen hierop betreffen fokpoezen die nog te jong zijn om gedekt te worden (en er wel een kater in de buurt is), boerderijkatten die zich anders ongebreideld vermeerderen of zwerfkatten.

Problemen die u kunt verwachten na toediening van de poezenpil zijn borstkanker, suikerziekte, en baarmoederontsteking.

Op welke leeftijd castreren en steriliseren?

Van oudsher steriliseerden en castreerden wij katten altijd tussen de 5,5 en 6 maanden leeftijd. Dit is nog steeds prima, maar er is wel een trend om katten steeds jonger te laten helpen. Vaak worden ze al rond 12 weken gecastreerd/ gesteriliseerd als ze uit het asiel komen om te voorkomen dat het kattenoverschot nog groter wordt. Uit studies is namelijk gebleken dat er bij de kat geen nadelen zijn om ze al vroeg te castreren (of steriliseren). Vroeger dacht men dat bv de penis bij katers dan minder goed zou uitgroeien en eerder verstopt zou kunnen halen, maar uit studies aan de Universiteit in Gent is gebleken dat dit niet het geval is.

Sinds 2016 is het verplicht om katten die in België geboren worden, voor 12 weken te laten chippen, registreren en te castreren/ steriliseren! Deze wetgeving is er in Nederland (nog) niet, maar het zou wat ons betreft geen slechte zaak zijn om zo toch te proberen om de zwerfpopulatie wat te doen krimpen.