Kat vaccinatie


Algemeen

Vaccinatie is de laatste decennia een belangrijke manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam als het ware voorbereid op de ziekte, waardoor het onmiddellijk in actie kan komen als het dier besmet wordt met de ziekte. Zo is het lichaam in staat om de ziektekiemen meteen aan te pakken waardoor ziekte voorkomen kan worden of veel minder heftig optreedt. Om te zorgen dat het effect van vaccinatie blijft bestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden.

Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte. Er kunnen echter meerdere vaccins gecombineerd worden in 1 spuit. Er bestaat helaas niet voor elke ziekte een vaccin. Sommige vaccinaties zijn voor elke kat belangrijk, anderen zijn alleen onder bepaalde omstandigheden van belang.

Door vaccineren zijn er duizenden kattenlevens gered en zijn de dodelijke ziekten sterk terug gedrongen. Het blijft echter belangrijk om katten te blijven beschermen tegen deze ziekten, want als we zouden stoppen met vaccineren zouden ze zeker weer de kop opsteken.

Tegenwoordig is er een trend dat mensen hun dieren weer minder laten vaccineren, omdat dit ‘chemische troep’ zou zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de ziekten waartegen we vaccineren, vaak dodelijk aflopen en er is ook niet voor elke ziekte een behandeling mogelijk; sommige ziekten zijn zelfs voor mensen besmettelijk!

Het is uiteraard niet de bedoeling om te ‘overvaccineren’, daarom worden de verschillende vaccins bij ons in de praktijk afgewisseld.

Hoe werkt vaccineren?

Vaccineren houdt in dat we het dier inspuiten met een klein beetje dode of sterk verzwakte ziekteverwekker. Het lichaam reageert hierop door antistoffen te gaan vormen die de ziekteverwekker aanpakken. Komt het dier nu in contact met de ziekteverwekker dan beginnen de antistoffen de ziekteverwekker direct te doden. Soms duurt het wat langer tot het lichaam in actie komt en wordt het dier toch ziek, maar de ziekte is dan een stuk milder en het dier wordt veel sneller beter dan zonder vaccinatie.

De basisenting bestaat uit kattenziekte en niesziekte. Daarnaast kunnen katten ook gevaccineerd worden tegen Hondsdolheid en tegen Feline Leukemie.

Kattenziekte

Dit zeer besmettelijke virus is de kattenvariant van Parvo bij de hond. Het veroorzaakt braken en ernstige, bloederige diarree. Katten sterven uiteindelijk door uitdroging. Zelfs met behandeling door de dierenarts zal een deel van de katten de infectie niet overleven.

Deze enting beschermt drie jaar, daarom wisselen wij de enting af; het ene jaar vaccineren we de kat tegen katten- en niesziekte en de volgende 2 jaar wordt de kat enkel tegen niesziekte gevaccineerd.

Niesziekte

Deze ziekte tast de ademhalingswegen van de kat aan. Het wordt veroorzaakt door zowel virussen als bacteriën die samen werken, namelijk o.a. Herpesvirus, het Calicivirus, Chlamydia en Bordetella bronchiseptica.

We zien deze ziekte zeer regelmatig in de praktijk, met name omdat er enorm veel zwerfkatten zijn. In milde gevallen niezen de katten, hebben snotneuzen en ontstoken ogen. In ergere gevallen kunnen er ook zweren in de bek ontstaan en eten katten niet meer doordat ze niets meer ruiken door al het snot in de neus. Ze kunnen zelfs sterven als er niet op tijd ingegrepen wordt.

Het vaccin tegen niesziekte werkt maar 1 jaar, daarom is het nodig om katten ieder jaar te laten inenten tegen deze ziekte.

Het vaccinatieschema bij katten

Een typisch vaccinatieschema voor de kat ziet er als volgt uit:
• met 9 weken : vaccinatie tegen niesziekte en kattenziekte ( Nobivac Tricat)
• met 12 weken: nogmaals Nobivac Tricat
• met 1 jaar: nogmaals Nobivac Tricat
• met 2 jaar: enkel vaccinatie niesziekte (Nobivac Ducat)
• met 3 jaar: Nobivac Ducat
• met 4 jaar: Nobivac Tricat
en zo verder; telkens twee jaar Nobivac Ducat en het derde jaar Nobivac Tricat.

Bordetella bronchiseptica ‘neus vaccin’

Sommige pensions willen naast de gewone enting ook nog, dat de kat druppels in zijn neus krijgt om hem te beschermen tegen B. bronchiseptica. Dit om niesziekte uitbraken te voorkomen. Ook op plaatsen waar er een uitbraak van niesziekte is, kan het raadzaam zijn om katten via deze enting extra te beschermen.

Deze enting wordt éénmalig gegeven en is een jaar werkzaam. Het is belangrijk om de kat circa 2 weken voor aankomst in het pension te laten vaccineren.

Hondsdolheid of Rabies

Net zoals bij honden, is het verplicht dat katten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid zodra u ze meeneemt naar het buitenland. Deze enting is 3 jaar geldig.

Feliene Leukemie Virus (FeLV) of Leucose

Het feliene leukemie virus verspreidt zich via het speeksel van de kat. Katten worden bv besmet door te vechten of elkaar te wassen. De symptomen ontstaan, net zoals bij kattenaids, door infecties die ontstaan door een verminderde afweer. Symptomen kunnen bv zijn: bloedarmoede, vermageren, koorts en sloomheid. Daarnaast veroorzaakt het virus ook tumoren in bv lever, nieren of milt en kan het leukemie veroorzaken.

Wij zien in onze praktijk niet vaak dieren met deze ziekte, en bovendien beschermt deze vaccinatie niet 100 %. Daarom vaccineren wij katten niet standaard tegen deze ziekte. Sommige pensions stellen deze vaccinatie verplicht voor katten die er willen komen logeren.