Konijn


Verantwoord konijnen houden

Om te weten hoe men een konijn een goed en prettig leven kan bezorgen, kunnen we het best kijken hoe een konijn van nature leeft. Het leeft in een grote familiegroep en eet bijna de hele dag door wat gras, boomschors, kruiden, blaadjes, etc. Dit is dan ook de situatie waaraan een konijn lichamelijk en geestelijk is aangepast. Zijn tanden groeien heel het leven door, en moeten daarom stengelig en taai materiaal te verwerken krijgen, om gelijkmatig af te slijten. Het darmstelsel moet de hele dag door vezelig materiaal omzetten naar energie en keuteltjes en lichaamsbeweging is noodzakelijk om slank en sterk te blijven. Om geestelijk gezond te blijven heeft een konijn sociaal contact met soortgenootjes nodig.

Veel konijnen worden echter gehouden op een manier die niet echt ideaal is voor het dier. Meestal betreft het één konijn, dat in een hokje van 80 x 50 cm. zit en brokjes eet. Dit komt niet tegemoet aan zijn behoefte aan knagen, beweging en sociaal contact.

(Een website met heel veel nuttige en leuke informatie over konijnen houden is: www.konijnen.nl)

Gezelschap

Een ander konijn erbij voor gezelschap is een goed idee, maar zoekt u dan wel met zorg het vriendje uit, want konijnen kunnen elkaar lelijk bijten - wat wonden en abcessen kan veroorzaken - als ze niet met elkaar kunnen opschieten. De beste combinatie is: een gecastreerd mannetje en een vrouwtje.Twee gecastreerde mannetjes bij elkaar kan goed gaan, als ze uit hetzelfde nest komen, of elkaar al wat langer kennen en er geen vrouwtje in de buurt is. Twee vrouwtjes bij elkaar kan ook een goede combinatie zijn, maar soms loopt dat toch uit op vechtpartijen. Als de vrouwtjes gesteriliseerd worden vermindert ook de agressie.

Voeding

Het dieet van een konijn behoort voor tenminste 80% uit hooi te bestaan. Als aanvulling kunnen er brokjes gegeven worden. (25 gram per kilogram gewicht per dag is voldoende!) en natuurlijk is vers groen belangrijk. Groenten die u zonder problemen kunt geven zijn:
• wortel(loof)
• spinazie/veldsla
• witlof
• andijvie
• peterselie

Met alle koolsoorten moet u wat voorzichtig zijn, want hoewel konijnen kool heerlijk vinden, kunnen grote hoeveelheden ervan tot gasvorming in de darmen leiden. Ze mogen dus wel koolsoorten (ook broccoli, spruitjes) eten, maar met mate. Hetzelfde geldt voor sla; dit kan diarree geven wegens het grote vochtgehalte. Een stukje appel is een lekkernij, dit mag ook met mate gegeven worden. Verder kunt u in de tuin of in de natuur veel vinden wat een konijn lekker vindt: zoals paardenbloembladeren, (smalle) weegbree, bramenblaadjes, fluitenkruid en wilgentakken.

Uiteraard moet een konijn ook altijd over vers drinkwater kunnen beschikken.

Huisvesting

Een buitenhok moet genoeg ruimte bieden aan het konijn om rechtop op de achterpoten te kunnen zitten en volledig gestrekt te liggen. Minstens 1/3 deel moet uit een nachthok bestaan, zodat de dieren een veilige en warme plek hebben om te schuilen en te slapen. Het hok mag geen naden of kieren hebben, zodat vocht en kou buiten blijven. Om die reden zet u u het hok dan ook het beste met de dichte kant naar het (zuid)westen, waar de wind in Nederland meestal vandaan komt. Zorg in de wintermaanden voor extra bescherming zoals een dik pak stro om in weg te kruipen en scherm dan de open kant af tegen de wind. Het is voor konijnen heel prettig om de beschikking te hebben over een ren waarin ze naar buiten kunnen; pas er wel voor op dat ze geen tunnels naar buiten kunnen graven. U kunt bijvoorbeeld kippengaas onder de grond ingraven om te vermijden dat konijnen tunnels gaan graven.

Konijnen worden tegenwoordig ook steeds vaker binnen gehouden als huisdier. Ook dan geldt dat het verstandig is om twee konijnen te nemen. Zorg ervoor dat het hok ruim genoeg is. Een handige tip is dat je konijnen net als katten zindelijk kunt maken; op die manier hoef je niet telkens het hele hok schoon te maken maar enkel het 'toilet' van het konijn (bv een bak in de hoek van het hok). Als het konijn los in de woonkamer kan rondlopen, zorg er dan voor dat het konijn niet aan elektriciteitskabels kan gaan knagen.

Verzorging

Konijnen zijn vrij makkelijk te verzorgen maar ze hebben net als elke andere diersoort wel regelmatig verzorging nodig. Konijnen met een lange vacht moeten regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat ze klitten krijgen. Konijnen die niet genoeg graven kunnen last krijgen van te lange nagels; u kunt deze zelf knippen of u kunt dit door ons laten doen als u ze liever niet zelf wil knippen.

Controleer regelmatig de ontlasting van uw konijn en of er geen ontlasting in de vacht blijft plakken. Als het warm is kunnen er snel vliegen eitjes gaan leggen in de vieze vacht rond de anus, waar maden uit kunnen komen. Dit kan razendsnel gaan; controleer dus in de zomermaanden iedere dag het achterwerk van uw konijn! U kunt eventueel bij ons speciale spray komen halen om te voorkomen dat vliegen eitjes op de vacht van uw konijn gaan leggen.

Het is voor konijnen uitermate belangrijk dat ze de hele dag door kunnen eten. Als het konijn door bijvoorbeeld ziekte of pijn een dag niet eet, kan dit al voor sterfte zorgen. Konijnen zijn veel gevoeliger dan honden en katten aan de gevolgen van niet eten; als uw konijn niet eet kunt u het beste zo snel mogelijk een dierenarts contacteren.