Konijn castratie en sterilisatie


De castratie of sterilisatie van het konijn

Net als bij honden en katten, wordt de term sterilisatie eigenlijk altijd verkeerd gebruikt als het gaat om het onvruchtbaar maken van deze dieren. Eigenlijk gaat het zowel bij het vrouwelijke als bij het mannelijke dier om een castratie; bij het mannetje worden de teelballen (en bijballen) verwijderd en bij het vrouwtje de eierstokken.

In de volksmond spreekt men bij vrouwelijke dieren meestal over een sterilisatie dus vandaar dat wij deze term op onze pagina ook maar gebruiken voor de duidelijkheid.

Konijnen staan bekend om hun grote vruchtbaarheid. Vrouwtjeskonijnen worden al vruchtbaar als ze tussen de 3 en 5 maanden oud zijn. Zorg er dus voor dat je jonge mannetjes en vrouwtjeskonijnen vroeg genoeg uit elkaar haalt. Houd er ook rekening mee dat een mannetjeskonijn na de castratie nog even vruchtbaar kan zijn, dus zet hem niet meteen terug bij een vrouwtje.

De sterilisatie bij het vrouwtjeskonijn

Het is zeer verstandig om vrouwtjeskonijnen preventief te laten steriliseren. Bij konijnen die wat ouder zijn komt heel vaak baarmoederkanker voor. Studies hebben uitgewezen dat bij 60 % van de konijnen ouder dan 2 jaar baarmoederkanker optreedt! Aangezien deze aandoening uiteraard zeer ongezond is voor het konijn, is het beter om elk vrouwelijke konijn te laten steriliseren.

Deze operatie kan al heel jong gebeuren (bijvoorbeeld op 4 maanden leeftijd). maar de operatie is een stuk makkelijker uit te voeren als het konijn een maand of zes oud is. Dit is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om jonge konijntjes te laten steriliseren.

Het steriliseren heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar ook voor het gedrag van het konijn. Vrouwtjeskonijnen die niet gesteriliseerd zijn, kunnen agressief worden tegen hun soortgenoten of tegen de eigenaar. Om dit te voorkomen is sterilisatie zeer verstandig.

De castratie bij het mannetjeskonijn

Niet alleen voor vrouwtjes is het aan te raden om konijnen onvruchtbaar te laten maken, ook voor mannetjeskonijnen biedt dit veel voordelen; net als vrouwtjes worden ongecastreerde mannetjes op latere leeftijd vaak erg agressief naar hun soortgenoten of naar hun eigenaars. Bovendien kunnen mannetjeskonijnen gaan sproeien in huis. Uiteraard is het ook zeer verstandig om beide dieren te laten opereren als u een vrouwtje en een mannetje samen wilt zetten, anders hebt u zeer snel een hele hoop baby-konijntjes en dit is meestal niet de bedoeling.

De castratie van een mannetjeskonijn wordt meestal gedaan als het mannetje zo'n 4 maanden oud is.