Konijn vaccinatie


Ziekten

Er zijn twee ziekten die voor het konijn erg besmettelijk en dodelijk zijn, waartegen gevaccineerd kan worden; RHD en myxomatose. Hieronder volgt meer uitleg over de ziekten. Beide ziekten zien we helaas regelmatig bij konijnen in de praktijk en de gevolgen zijn vaak dramatisch; konijntjes die plots sterven of ingeslapen moeten worden of die lange en intensieve verzorging nodig hebben om het te redden. Dit zou eigenlijk niet nodig hoeven zijn aangezien er tegen beide ziekten vaccinaties bestaan die de ziekte kunnen voorkomen of er voor kunnen zorgen dat de ziekte lang zo heftig niet kan toeslaan.

VHS of RHD

VHS (Viraal Haemorragisch Syndroom), ook wel RHD genoemd (Rabbit Hemorrhagic Disease) ,is een virusziekte bij konijnen, die altijd dodelijk afloopt. De ziekte wordt veroorzaakt door een Calici virus en komt nog niet zo lang in Europa voor. Er zijn twee vormen van deze ziekte bekend. Er is de zeer snelle vorm waarbij het konijn binnen enkele uren sterft zonder ziektesymptomen te vertonen. De tweede vorm verloopt wat minder snel; Het konijn krijgt hoge koorts en inwendige bloedingen, en sterft met veel pijn binnen 1 à 2 dagen.

Het virus verspreidt zich heel makkelijk en snel, door besmetting met gras (urine), besmette mest, kleding en schoenen van mensen, insecten en door direct contact tussen (besmette) konijnen. Helaas is deze ziekte niet te genezen; wel te voorkomen, namelijk door in te enten.

Van oudsher kwam in Nederland en België alleen RHD type 1 voor (RHD1). Echter, sinds begin 2016 komt er ook een ander type voor, namelijk RHD2. Deze ziekte is zich in een rap tempo aan het verspreiden in Nederland en België, en zorgt voor massale sterfte.

Van oudsher zat er alleen RHD1 in onze vaccins, maar sinds kort is hier ook een nieuw vaccin beschikbaar dat RHD2 bevat. Deze vaccinatie moet 2 keer toegediend worden met een tussentijd van 6 weken. Hierna wordt het vaccin jaarlijks herhaald. Helaas verloopt de levering wat moeizaam, waardoor we soms een tijdje zonder vaccin zitten. U kunt ons contacteren om te vragen of we voldoende vaccin op voorraad hebben.

Myxomatose

Dit is net als VHS een dodelijke virusziekte. Het virus (uit de Pokkenfamilie) wordt overgebracht door muggen en vlooien, maar kan ook door direct contact met een besmet konijn overgedragen worden. Ieder jaar steekt deze ziekte in de zomer en nazomer weer de kop op, maar het ene jaar worden er veel meer konijnen ziek dan andere jaren.

Er zitten gemiddeld 7 dagen tussen de besmetting en het optreden van de eerst ziekteverschijnselen. Een konijn met beginnende myxomatose heeft een gezwollen neus, dikke rode oogleden, een gezwollen vulva/ penis en anus, en ze kunnen ook wat snotteren. Het konijn krijgt koorts en de oogleden en neus zwellen zodanig op dat het konijn niets meer kan zien of ruiken en het ademen gaat moeizaam. In dit stadium kunnen ze gemakkelijk een longontsteking ontwikkelen, die zonder behandeling dodelijk verloopt. Een ander verschijnsel is dat het konijn dikke oren krijgt, waarop dikke ronde plakken verschijnen. Dit zijn de zgn. myxomen.

Als u bij de eerste verschijnselen met het konijn naar de dierenarts gaat, dan is er een kans dat het dier de ziekte overleeft. Dit vergt echter veel tijd, geld en inspanning van de eigenaar, en dat helaas zonder garantie dat het konijn het redt. Pijnstillers en antibiotica worden dan voorgeschreven, en aangezien de meeste konijnen niet meer willen/kunnen eten, zult u als eigenaar dwangvoeding moeten geven. De herstelperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

Vaccineren tegen myxomatose bestaat uit een eenmalige injectie die één keer per jaar herhaald moet worden.

Eventueel kunt u het hok van het konijn met muskietengaas zo afdekken dat er geen muggen of andere stekende insecten bij kunnen komen om zo te proberen het infectierisico te beperken, maar desondanks raden wij zeker aan om alle konijnen te laten vaccineren. Dit geldt ook voor konijnen die enkel binnen leven! Wij zien helaas ook regelmatig myxomatose bij konijntjes die niet buiten komen.

Dus: vaccineren, want voorkomen is beter dan genezen!