Altijd op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws? Volg ons dan op Facebook!
@dierenklinieksasvangent

Gecertificeerde paardentandarts

Wij zijn trots om mee te delen dat onze paarden gebitsverzorger, Marjolein Delahaye, op vrijdag 13 januari geslaagd is voor haar laatste praktijkexamen van de NVVGP (de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard). De vorige examens had ze al met goed gevolg afgelegd en na het afleggen van het laatste examen is ze nu dus gecertificeerd voor de NVVGP. Deze vereniging heeft tot doel gesteld om alle (geïnteresseerde) gebitsverzorgers in Nederland bij elkaar te brengen en door middel van continue bijscholingen het niveau van de gebitsbehandelingen steeds hoger te laten worden. Ook willen ze door middel van certificeringen aan het publiek een manier bieden om de goede verzorgers van de slechte te kunnen onderscheiden. Er zijn nu zo'n 30 gebitsverzorgers die hun certificering bij de NVVGP behaald hebben, waaronder nu dus ook Marjolein.

Vaccinatieherinneringen via mail

In het kader van milieubesparingen (en omdat het ook gewoon veel makkelijker is), vragen we vanaf nu of u ons uw e-mailadres wilt geven. Zo kunnen we alle vaccinatieherinneringen vanaf nu per mail naar u doorsturen in plaats van via de post. Indien u uw herinneringen toch liever via de post ontvangt, is dit uiteraard ook geen probleem.

We gebruiken uw e-mailadres uiteraard niet om u te overspoelen met reclame of andere ongewenste zaken.

Titerbepalingen nu beschikbaar

Wij bieden nu ook titerbepalingen aan om te testen of uw dier nog voldoende antistoffen heeft tegen de ziekten uit de grote cocktail (parvo, hepatitis en distemper) voor de hond. Hierdoor kunnen we bepalen of de grote cocktail al gegeven moet worden of dat we die een jaar kunnen uitstellen. De vaccinaties tegen leptospirose en kennelhoest moeten sowieso wel na een jaar herhaald worden.

Theoretisch zou je ook bij de kat een titerbepaling kunnen doen tegen kattenziekte, maar deze test is minder betrouwbaar, en bovendien is het vaak wat lastiger om bloed te nemen bij katten. Om deze reden bieden wij deze test bij katten voorlopig nog niet aan. De vaccinatie tegen kattenziekte wordt sowieso maar om de drie jaar gegeven om overvaccineren te voorkomen; de vaccinatie tegen niesziekte herhalen wij jaarlijks.

Indien u dit wilt laten doen, kunt u hiervoor een afspraak bij ons maken. Voor meer informatie zie ook het hoofdstuk titerbepalingen bij de hond op deze website.

Vaccin tegen RHD2 beschikbaar

Zoals u bij het hoofdstuk over konijnen ook kunt lezen, is er sinds eind 2015 een nieuwe ziekte opgedoken onder de konijnen in Nederland en België; RHD2. Deze ziekte zorgt voor massale sterfte onder de konijnen, en is ook al in Zelzate opgedoken.

Goed nieuws is echter dat er nu een vaccin beschikbaar is tegen RHD2! Het gaat om 2 vaccinaties die met 6 weken tussentijd gegeven moeten worden. Wees er snel bij, want er zijn leveringsproblemen voor het vaccin, dus we kunnen niet altijd garanderen dat we het in huis hebben.

Chippen, registreren en castreren van Belgische kittens verplicht

Sinds dit jaar is het voor alle kittens geboren in België verplicht om vóór de leeftijd van 12 weken gechipt, geregistreerd en gecastreerd te worden (steriliseren bij kattinnen is eigenlijk ook castreren maar wordt in de volksmond nog steriliseren genoemd). Deze maatregel heeft de overheid getroffen om te voorkomen dat de gigantische kattenpopulatie in België nog groter wordt (de asielen en opvangplaatsen zitten al jarenlang structureel overvol).

Uit onderzoek is gebleken dat het géén nadelige effecten heeft om katten al voor 12 weken onvruchtbaar te maken. Vroeger dacht men dat dan bij katers de penis niet voldoende uit zou groeien, maar dit blijkt dus achterhaald te zijn. Het voordeel van vroeg castreren is ook dat de kittens veel minder nadelen van de narcose ondervinden; de narcose is sneller uitgewerkt en de katten hebben er minder last van. Uiteraard wordt de narcose wel aangepast naar de leeftijd en het gewicht van de katten. Catteryhouders kunnen een ontheffing van de maatregel aanvragen.

Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme

Het aantal met Lyme besmette teken neemt helaas nog steeds toe in Nederland en Belgie. Niet alleen de mens, maar ook de hond kan deze ziekte krijgen door een beet van een besmette teek.

U kunt uw hond op verschillende manieren beschermen tegen de ziekte van Lyme (oftewel Borreliose);

•voorkomen dat uw hond door teken gebeten wordt, door een anti tekenband, pipetten of tabletten te geven.
•uw hond langdurig behandelen met een geschikt antibioticum in het beginstadium van de ziekte
•uw hond enten tegen de ziekte van Lyme

Er is sinds kort een vaccin tegen Lyme op de markt, die net als een gewone enting onderhuids gegeven wordt en (enkel de eerste keer) na 4 weken herhaald moet worden. Om de bescherming up to date te houden, moet de hond jaarlijks opnieuw ge-ent worden. Dit kan in combinatie met de cocktail enting. Mocht uw hond onverhoopt gebeten worden door een teek en de Borrelia bacterie in zijn lijf krijgen (de Borrelia bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme), dan herkent het afweersysteem van uw hond de indringer en maakt hem onschadelijk.